Hoe vaak hoor ik dit wel niet als excuus? Zeker eens per dag als je met medewerkers praat over loopbaanbegeleiding en de zin en onzin ervan. Aan de andere kant hoor ik HR-managers zich afvragen hoe ze mensen in beweging kunnen krijgen. Mmm… hier zit een uitdaging.

In de praktijk zie ik twee oplossingen. De ene is heel radicaal en komt voor de medewerker altijd onverwacht en de andere kan beïnvloed worden door HR. Oftewel een externe prikkel of intern duwtje.

De externe onverwachte prikkel

Eerst maar eens kijken naar de externe onverwachte prikkel. In de privésfeer ligt deze, heel grof gezegd, bij het overlijden van iemand. Hoe vaak hoor je dan mensen zeggen: “Dit relativeert wel weer even enorm. Pluk de dag en geniet van het leven dat je nu hebt?”

Toen ik dit een paar weken geleden bij een begrafenis tegen iemand zei, kreeg ik echter een heel ander antwoord, dan ja je hebt gelijk. Hij zei: “Ik vind dit zo’n flauwekul om te zeggen. Ik geef altijd aan dat ik blij ben dat ik elke dag geniet en dat ik door deze gebeurtenissen besef dat ik de juiste keuzes maak.” Dat gaf mij wel even te denken.

Wat doe je de meeste uren van je dag? Inderdaad werken. Is het dan niet handig dat je energie krijgt van datgene wat je de langste tijd van je leven doet? Waarom is het dan toch zo moeilijk om tijd vrij te maken en om jezelf af en toe deze belangrijke loopbaanvraag stellen: “Doe ik nog steeds datgene wat ik wil doen?” Ligt het aan tijd of aan prioriteit? In mijn mening ligt het aan het laatste…

Rol van HR

Welke rol speelt HR hierbij? Kan HR meer doen dan de deur laten openstaan, altijd bereikbaar zijn voor vragen, nieuwsbrieven rondsturen, posters plakken en mensen persoonlijk aanspreken? “Waar is de eigen regie van medewerkers?”, hoor ik daarom terecht vaak roepen. Mijn vraag is of HR de juiste persoon is om vragen op te pakken. In gesprekken met medewerkers hoor ik namelijk regelmatig dat zij HR niet vertrouwen. Hoezo niet? Heel simpel, medewerkers zien bij ontslag de HR-persoon ook vaak aan tafel zitten. Net als bij OR-vergaderingen over dit onderwerp. Het lijkt er vanaf de buitenant dus op dat HR besluit wie er wel of niet mag blijven bij een reorganisatie. Is het dan onlogisch dat het niet goed voelt als je daar de vraag neerlegt: “Ik heb het niet meer zo naar mijn zin en wil weleens wat anders.” In de gedachte van de medewerker staat dit gelijk aan vragen om ontslag. Logisch toch dat je mogelijk minder geïnteresseerde mensen als eerste ontslaat?

Dat dit niet zo werkt in de praktijk en je te maken hebt met afspiegeling, etcetera, is wel bij HR bekend, maar niet bij overgrote deel van de medewerkers.

Hoe kan een en ander dan toch worden mogelijk gemaakt. Inderdaad… door een externe loopbaanadviseur intern te halen. Waarom intern? “Ik kan medewerkers toch gewoon naar een loopbaanadviesbureau sturen?”, vraag je je misschien af. Dat wordt inderdaad het meest gedaan en is de geijkte weg. Mijn mening is echter anders, net als de praktijk.

30 minuten inloop coaching als intern duwtje

Wij zijn gestart met 30 minuten inloop coachingssessies. Op specifieke dagen in de maand is er een onafhankelijke coach bij het bedrijf aanwezig die loopbaanvragen van medewerkers beantwoordt. Is het handig om te solliciteren naar chef van de afdeling? Heb ik hiervoor genoeg leidinggevende capaciteiten? Wat vinden jullie van mijn CV? Wat zijn mijn kansen buiten deze organisatie? Welke functies passen nog meer bij mij? En nog veel meer vragen. Niet allemaal te beantwoorden in 30 minuten uiteraard, maar het gaat erom dat de medewerkers geen drempel ervaren.

Niemand van de organisatie en ook niemand van je collega’s weet dat je een gesprek hebt gepland. Er is geen angst meer dat HR ervan weet en dus zijn alles drempels weggehaald, inclusief die van geen tijd. Het stellen van loopbaanvragen en krijgen van een antwoord, kost je nu net zoveel tijd als het opeten van je lunch. Daarbij kun je dit zelfs combineren. Als organisatie kan dit dus het laatste duwtje zijn om mensen in beweging te krijgen. En voor jezelf geldt: nooit meer het excuus van geen tijd!